Browse By

Gruntujete v kuchyni? Jak vyčistit digestoř, sporák nebo troubu

300x250-1468923710.jpg

1. Diagnostika problémů s digestoří
 
Nejčastěji se jako první porouchá odvzdušňovací ventil, protože přichází do kontaktu s mastnotou. Dalším poruchovým místem jsou vývodné trubky. Pokud zápach a kouř není dostatečně odčerpáván, a to ani při nejvyšším výkonu digestoře, je to pro vás typický ukazatel toho, že je třeba digestoř očistit.
 
Další je hlasitost motoru, ta je většinou z důvodu, že se motor díky svému stáří odírá o ostatní součástky.
 vestavěná digestoř
Problémy s citlivostí tlačítek ovládání pak souvisejí s elektrickým obvodem, na to je však potřeba ruka odborníka.
 
2. Samotné čištění
 
Filtr odmontujte a ponořte jej do odmašťovací lázně. Poté jej teplou vodou omyjte a osušte 
 
Kryt digestoře se čistí při režimu, kdy je digestoř mimo provoz. Ideální je odmašťovací čistící prostředek, klidně ten na nádobí. Vyhněte se ale krytkám žárovky a použijte neabrazivní hadr.
 
U hlučného motoru vyjměte dmýchadlo a odstraňte z něj nánosy špíny a mazu. Pokud se hlučnost motoru nesníží, je potřeba odborník. 
 
Abyste se ujistili, že je odvzdušňovací ventil v pořádku, vezměte ústřižek novin a přiložte ho k odsávacímu aparátu, pokud se ústřižek nehne a je nasáván, systém je v pořádku.
plynový hořák
 
4. Trouba
 
Zde je třeba se fokusovat na mřížku, stěny trouby a dvířka. Uvedené části nastříkejte aktivní pěnou na spáleniny a maz a nechte působit předepsanou dobu. Odstranění napálených zbytků jídla a mazu vám potom půjde e lépe. Mříž poté ještě vydrhněte pískem a kartáčkem, abyste vyčistili i mezery na mřížce.
 
Obecně se při pečení vyvarujte toho, aby vám kapal olej a tuk na dno, protože jeho napalování způsobuje nepříjemný zápach trouby. Jeho aroma potom může zkazit pokrmy, které v troubě schováváte.
 
5. Varná deska
 
Nejprve varnou desku odmočte a zbavte ji zaschlých usazenin. Poté je setřete a aplikujte na ní prostředek na nádobí, tím ji odmastíte. Odstraňte z povrchu mydliny a dosucha ji utřete. Vezměte prostředek na mytí skleněných povrchů, abyste varnou desku vyleštily. Pro leštění používejte hadřík, který nezanechává chloupky. (Pokud se vám leštění nedaří, pořiďte si gumovou stěrku malé velikosti, velmi vám usnadní rozlešťování šmouh po vysušení.)

Gruntujete v kuchyni? Jak vyčistit digestoř, sporák nebo troubu
Ohodnoťte příspěvek